Veolia приключва горчивата френска битка и купува Suez

Двете най-големи групи за отпадъци и вода в света са се споразумели за сделка

Veolia приключва горчивата френска битка и купува Suez

Снимка: Veolia/Twitter

Автор: Economic.bg

Френската компания Veolia, собственик на „Софийска вода“, сключи сделка за закупуване на своя конкурент Suez, „прекроявайки“ пазара на вода и отпадъци и слагайки край на една от най-тежките битки за поглъщане във Франция от години, пише Financial Times.

След месеци на остър конфликт, докато Suez се бореше да остане независим, двете най-големи групи за отпадъци и вода в света заявиха в понеделник, че са се споразумели за сделка на стойност 20.50 евро на акция – сума, която оценява собствения капитал на Suez на близо 13 млрд. евро.

Двете групи са в публична битка от август миналата година, когато Veolia купи 29.9% от Suez на 18 евро за акция от френския Engie и заяви, че иска да обяви оферта за пълно придобиване за своя съперник.

„Особено доволен съм да съобщя днес сключването на споразумение между Suez и Veolia, което ще позволи изграждането на световния шампион по екологична трансформация“, заяви Антоан Фреро, изпълнителен директор на Veolia.

Съгласно сделката компаниите ще оттеглят всички съдебни производства и ще прекратят споразумения за ликвидация, като скорошната сделка на Suez за продажба на активите ѝ в австралийската Cleanaway Waste Management Ltd.

„Това споразумение е от полза за всички: гарантира дългосрочното бъдеще на Suez във Франция по начин, който запазва конкуренцията, и гарантира работни места. Следователно всички заинтересовани страни в двете групи са победители. Времето за конфронтация приключи, времето за колаборация е започналo", каза още Фреро.

Френският финансов министър Бруно Льо Мейр заяви, че е „доволен", че двете компании са постигнали сделка. Държавата беше дълбоко въвлечена в битката както като акционер в Engie, така и с опитите си да посредничи между двете групи.

Обединеното предприятие ще има 37 млрд. евро приходи. Двете групи се договориха да сключат окончателни споразумения за сливания до 14 май.

Коментари: 0