Веригите за бързо хранене не намират тийнейджъри за работа

Печелившото за тези ресторанти уравнение вече не е в сила

Веригите за бързо хранене не намират тийнейджъри за работа

Снимка: Pexels

6924 ~ 2 мин. четене

Веригите за бързо хранене зависят до голяма степен от тийнейджърите – те работят бързо, без да искат високо заплащане. Днес обаче все по-малко от тийнейджърите работят, а броят на ресторантите за бързо хранене в САЩ расте с огромни темпове. Тези два факта вещаят трудно бъдеще на една индустрия, в която евтиният труд е ключов компонент в осигуряването на евтина храна. Недостигът на работна ръка променя уравнението, на което веригите за бързо хранене разчитат от години.

Ето защо Джефри Каплоу, който е собственик на ресторант от франчайза Subway, прекарва доста от времето си да работи зад щанда на заведението, пише CNBC. Той не си е представял така своята работа, но просто няма достатъчно служители. Каплоу е опитал всичко, за което се е сетил, да намери работници – пускал е обяви, питал е други собственици на ресторанти от франчайза кого ще му препоръчат, опитвал е да наеме хора от заведения на Subway, които е трябвало да затворят. Нито едно от изброените обаче не дало особен резултат.

В друг франчайз ресторант Кийт Милър е изправен пред сходен проблем. „Какви служители? Вече ги няма“, шегува се той, но сериозно потвърждава, че не може да намери служители за трите ресторанта, които притежава в Северна Калифорния.

От 2010 г. насам работните места във веригите за бързо хранене са се увеличавали почти двойно по-бързо от заетостта като цяло, допринасяйки за икономическото възстановяване на САЩ. Бързият ръст обаче е създал нови проблеми. Според някои увеличаването на броя на ресторантите е изпреварило търсенето, създавайки пресищане с конкуренти, които са друг източник на напрежение за собствениците. Въпросните собственици се притесняват и от факта, че трябва да наемат все повече имигранти: почти 20% от служителите са чужденци.

С безработица, паднала на 17-годишно дъно, компаниите навсякъде в САЩ се затрудняват да намират служители. Веригите за бързо хранене усещат проблема особено остро, особено като се има предвид, че един важен източник на работна ръка пресъхва. През 2000 г. около 45% от тийнейджърите между 16 и 19 години са ходели на работа, докато днес процентът е намалял до 30.

„Някога бяхме засипани от хора, искащи сезонна работа“, коментира Милър, добавяйки, че сега получава само няколко кандидатури. „Не знам какво правят тийнейджърите по цяло лято“, казва още той.

Скорошен анализ от икономистите в Бюрото по трудова статистика на САЩ е установил, че повишеният акцент върху образованието и върху получаването на стипендии е допринесъл за спада на работещите тийнейджъри. Причините за тази промяна са все по-скъпото образование и ниските заплати, които повечето хора печелят.

Сега, след години на извличане на ползи от евтин труд, много от работодателите започват да плащат повече. Заплатите в индустрията за бързо хранене са започнали да се повишават през 2014 г. и оттогава се увеличават по-бързо, отколкото в другите индустрии. 10.93 долара на час обаче си остава по-малко от половината за служител с номинирано работно време. Това принуждава компаниите да предлагат повече други стимули – поемане на разходите за зъболекар и дори за пътувания. Целта им е да привличат работници.

Коментари: 0