Verizon активира 5G мрежи в два града тази седмица

Verizon активира 5G мрежи в два града тази седмица
1468 ~ 2 мин. четене
Verizon е активирала своите 5G мрежи в Чикаго и Минеаполис тази сряда, съобщават световните медии. Стартирането на новия мрежов стандарт се случва седмица по-рано от планираното. Първоначално се очакваше това да се стане на 11 април. 

Заедно с пускането на новото поколение инфраструктура, Verizon е започнала и продажбата 5G Moto Mod, приставка към смартфона Moto Z3, чрез която устройството да може да поддържа услуги в мрежата. 

Достъпът до 5G свързаност в двата града е ограничен до определени области в тях и не се простира на цялата им територия. 

Скорост на изтегляне в 5G мрежите се очаква да достига 1Gbps. Засега обаче Verizon ще предлага възможности за средна скорост от 450 Mbps, като обещава да работи за повишаването ѝ. На събитие в един от магазините на компанията в Чикаго тестовете са показали сваляне на съдържание при 641 Mbps, което звучи обнадеждаващо предвид ранния етап.  

Макар на места 5G мрежи вече да стартират, една от бариерите пред развитието на новото поколение услуги е ограничения набор от устройства, които могат да ги поддържат. Някои производители вече показаха своите първи предложения, сред тях и Samsung и Huawei. Дълго време обаче цените им ще останат високи. 

Старта на първите две мрежи на Verizon е само началото на плановете на компанията за 2019 г. До края на годината операторът се очаква да предложи услуги в до 30 града. Вероятно обаче и там достъпът ще е ограничен до определени райони. 

Конкурентът AT&T предлага 5G услуги в 12 града и планира да добави още 9 града през 2019 г. И този оператор предлага услуги с ограничен обхват до горещи точки. Очаква се старт на продажбите на подходящи устройства. 

Sprint планира да пусне свои 5G мрежи в САЩ през май, като ще започне с Атланта, Чикаго, Далас и Канзас Сити. Компанията ще предложи на потребителите си 5G телефон на LG – V50 ThinQ. Що се отнася до T-Mobile, операторът планира да направи 5G пробив през втората половина на годината.

В световен мащаб напредничави в 5G мрежите са Китай и Южна Корея, като втората също се похвали със старт на услуги тази седмица. 
Коментари: 0