Virgin Atlantic поиска защита от кредиторите в САЩ

Компанията предупреди, че до месец може да остане без пари

Virgin Atlantic поиска защита от кредиторите в САЩ

Снимка: БТА

604 ~ 2 мин. четене

Virgin Atlantic Airways е подала молба за защита от кредиторите в американски съд съгласно глава 15 от Кодекса за банкрут на САЩ. Тя регулира чуждестранен длъжници, които управляват активи в тази страна. Компанията обяви, цитирана от Reuters, че е сключила споразумение със заинтересованите страни „за консенсусна рекапитализация“, което ще извади дълга от баланса ѝ и „незабавно я позиционира към устойчив дългосрочен растеж“.

През юли Virgin Atlantic заяви, че е договорила спасителна сделка с акционери и кредитори на стойност 1.2 млрд. паунда (1.57 млрд. долара), за да осигури бъдещето си след коронавирусната криза.

Молбата до съда в САЩ е спомагателна процедура, обвързана с отделна жалба, подадена в британски съд, където Virgin Atlantic получи одобрение във вторник за свикване на заседания със засегнатите кредитори, за да гласува за плана на 25 август.

Говорителят на авиокомпанията заяви, че планът за преструктуриране е бил представен пред британски съд, „за да получи одобрение от всички съответни кредитори преди прилагането“. Тя добави, че „процесът продължава с подкрепата на повечето от нашите кредитори.“

Bloomberg съобщи, че Virgin Atlantic е обявила пред съд в Лондон, че може да остане без пари през септември, ако споразумението за преструктуриране не бъде одобрено.

Дружествата извън САЩ използват глава 15 за блокиране на кредитори, които искат да заведат дела или да запорират активите им в Съединените щати.

През юли авиокомпанията заяви, че частната сделка със заинтересованите страни премахва необходимостта от подкрепа от британското правителство, която основателят на компанията Ричард Брансън е потърсил. Очаква се реорганизацията да приключи в края на това лято и да бъде разпространена през следващите 18 месеца.

Авиокомпанията, 51% собственост на Virgin Group на Брансън и 49% на американската авиокомпания Delta, затвори базата си в Гетуик и съкрати над 3500 работни места, за да се справи с последствията от пандемията COVID-19, която приземи самолетите и заби търсенето на самолетни пътувания.

Delta заяви, че подкрепя плана и е „оптимистично “ настроена, че ще помогне на Virgin Atlantic да „поддържа позицията си“ на туристическия пазар.

Virgin Atlantic заяви, че е необходимо да се рекапитализира, „за да оцелеят не само от неотложните заплахи, породени от глобалната пандемия COVID-19, но и да процъфтяват, след като премине непосредствената глобална здравна криза“.

Подкрепи Economic.bg