Virgin става първата космическа компания, търгувана на борсата

По-рано компанията обяви сливането си със Social Capital Hedosophia

Virgin става първата космическа компания, търгувана на борсата

Акциите на компанията на Ричард Брансън ще се търгуват на Нюйоркската фондова борса

Снимка: БТА

Компанията за космически туризъм Virgin Galactic е на път да започне да пише история от днес, когато се очаква да стартира търговията с акциите ѝ на Нюйорската фондова борса. Ходът идва, след като акционерите на Virgin одобриха сливането на компанията с фирмата Social Capital Hedosophia на рисковия капиталист Чамат Палихапития, пише CNBC.

Обединението беше обявено през юли. Social Capital Hedosophia взема 49% дял в Virgin Galactic. Споразумението дава на новата компания обща оценка от 1.5 млрд. долара. Останалите 51% остават в ръцете на основателя на Virgin Galactic – сър Ричард Брансън.

„Virgin Galactic отново пише история, превръщайки се в първата в света и единствена публично търгувана компания за космически туристически полети. За първи път някой ще има възможността да инвестира в компания за човешки космически полети, която трансформира пазара“, коментира главният изпълнителен директор на Virgin Galactic Джордж Уайтсайдс.

Компанията на Палихапития вече се търгува на фондовата борса в Ню Йорк под знака IPOA. От понеделник акциите на новата организация ще се предлагат с името SPCE.  Брансън загатна в интервю за CNBC миналата седмица, че публичният дебют на Virgin Galactic ще се случи скоро.

Космическият кораб на Virgin Galactic може да превозва шестима души и двама пилоти. Билетът за един полет е около 250 хил. долара на човек, а компанията вече има списък от 603 души, които са изявили желание да полетят с нея.
Коментари: 0