Visa купува финтех стартъпа Plaid за $5.3 млрд.

Цената е двойно по-висока от оценката на софтуерната компания

Visa купува финтех стартъпа Plaid за $5.3 млрд.

Снимка: Pixabay

Visa Inc обяви днес, че ще купи софтуерния стартъп Plaid Inc в сделка за 5.3 млрд. долара, която ще увеличи достъпа на гиганта за плащания до процъфтяващата област на финансовите технологии (финтех). Сделката е поредният пример за това как традиционните финансови фирми са готови да платят висока цена за придобиване на предприятия, които са създали силни позиции, обслужващи цифровата и безкасовата икономика, пише Reuters.

Технологията на Plaid позволява на хората да свързват своите банкови сметки с мобилни приложения като Venmo, Acorns и Chime, като базираната в Сан Франциско фирма казва, че нейните системи се използват от всеки четвърти човек с банкова сметка в САЩ.

Цената от 5.3 млрд. долара, посочена в изявлението да компаниите днес, е двойно по-висока от оценката на Plaid по време на последното набиране на средства в кръг за 250 милиона долара от серия C, обявен през декември 2018 г., припомня Reuters.

По-късно от Plaid беше разкрито, че както Visa, така и конкурентът Mastercard Inc са инвеститори в този кръг.

„Plaid е лидер в бързо развиващия се финтех свят“, каза председателят на Visa и изпълнителен директор Ал Кели в изявлението. „Придобиването, комбинирано с многото ни усилия, които вече са в ход, ще постави Visa в още по-голяма полза за разработчиците, финансовите институции и потребителите“, добавя той.

Създаден през 2013 г. и свързваща над 11 000 финансови институции в Съединените щати, Канада и Европа, Plaid ще може да се възползва от глобалната марка Visa за разширяване на собствения си бизнес според източник, запознат с въпроса.

Visa очаква сделката да приключи през следващите три до шест месеца и очаква печалба в края на третата година.

Компанията за разплащания ще финансира сделката, като използва пари в брой, както и дълг, който ще бъде издаден на по-късна дата. Придобиването не би повлияло на предварително обявените планове за обратно изкупуване или дивидент от Visa.
Коментари: 0