Visa подпомага европейски финтех компании със 100 млн. долара

Компанията стартира общи две програми в подкрепа на стартъпите в сектора

Visa подпомага европейски финтех компании със 100 млн. долара

Снимка: Pixabay

Visa обяви две нови програми в подкрепа на европейските финтех компании, разработващи следващото поколение решения за цифрови разплащания. Идеята е да се даде възможност както на стартиращите играчи да се възползват от глобалната мрежа на компанията и по този начин да разширят бизнеса си.  

Още през юли европейските стартъпи ще имат възможността да станат част от световната мрежа на Visa в рамките на само четири седмици. Новата програма предлага ускорен достъп и намалени такси, за да помогне на стартъпите да реализират идеите си. 

Паралелно с това компанията стартира и европейска инвестиционна програма в размер на 100 млн. долара, за да подпомогне процъфтяващата екосистема на финтех компаниите в Европа и да увеличи инвестиционната си активност в стартиращи компании.

„Това са вълнуващи времена за разплащанията в Европа“, изтъкна Шарлот Хог, главен изпълнителен директор на Visa за Европа по време на конференцията Money 20/20 в Амстердам. 

Според нея въвеждането на нови регулации, съчетано с драматичните промени в поведението на потребителите и бързото развитие на технологиите, са превърнали Европа в регион, в който всеки ден се раждат нови идеи за търговия. „Това създава невероятна възможност за нови и съществуващи платежни компании да предоставят безпроблемни, лесни и сигурни възможности за разплащания, каквито хората изискват“, сподели още Хог.

Въвеждане на стартъпи в програмата на Visa 

Visa ще си партнира с доставчици, за да спонсорира стартиращи фирми, които желаят да участват в програмата и да предложат на потребителите и търговците нов, иновативен подход в областта на дигиталната търговия.

В началото Visa ще работи с Contis, платформата за алтернативно банкиране, разплащания и обработка. Програмата ще стартира през юли, като първоначално ще се съсредоточи върху стартиращи компании във Великобритания. те могат да се регистрират тук

В бъдеще с цел глобално разширяване на програмата ще бъдат включени и други европейски пазари.

Инвестиции и партньорство с Visa

Visa започва изпълнението на инвестиционна програма на стойност 100 млн. долара. Фокусът ще бъде върху подпомагането на стартиращи бизнеси, които предлагат решения в областта на отвореното банкиране, и тези, които използват нововъзникващи технологии и имат потенциала да създават нови, също толкова сигурни търговски преживявания.

Досега компанията е инвестирала в играчи като Klarna, solarisBank и Payworks. Инвестицията на европейския континент възлиза на около 4.7 млрд. долара през 2017 г., според KPMG1.

В допълнение, няколко платформи за разплащания и няколко финтех компании си сътрудничат с Visa, за да създадат нов продукти и услуги за потребители и търговци. Това са Contis, EVRY, Jaja, Revolut и Wirecard. 

Всички финтех компании, които се интересуват от съвместна работа с Visa, могат да посетят сайта ѝ.  
Коментари: 0