Вишеградската група: Западните Балкани трябва по-бързо да влязат в ЕС

Актуалните заплахи засягат всички в Европа и държавите са длъжни да си помагат

Вишеградската група: Западните Балкани трябва по-бързо да влязат в ЕС
3716 ~ 2 мин. четене

Държавите от Западните Балкани трябва по-бързо да станат част от Европейския съюз. За това настояха страните от Вишеградската четворка на среща с върховния представител по външна политика и сигурност на блока Федерика Могерини и външни министри от 16 европейски държави от Източна Европа и Балканите.

Полша, Чехия, Словакия и Унгария изразиха с обща декларация подкрепата си за 6-те държави от Западните Балкани, които се стремят към европейско членство – Сърбия, Албания, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.    

„Разширението на ЕС е безценен инструмент за изграждане на сигурност, стабилност и благополучие на Западните Балкани“, се казва в текста на Вишеградската група.

Външните министри на 4-те централноевропейски страни настояха разширяването на ЕС да продължи с по-бързи темпове. „Смятаме, че разширяването на ЕС е необходимо незабавно. Вярваме, че ако процесът върви толкова бавно, то това ще доведе до други рискове“, заяви унгарският първи дипломат Петер Сиярто.

„Вишеградската група подкрепя интеграцията в ЕС на страни от Западните Балкани“, заяви полският външен министър Витолд Ващиковски, подчертавайки, че четворката „споделя с тях своя опит“.

По думите му подобни предизвикателства като нелегалната миграция, организираната престъпност, тероризма, хибридните заплахи, „не знаят граници и засягат всички в Европа“.

„Длъжни сме да си сътрудничим в сферата на икономиката и строителството на транспортни и енергийни инфраструктури. Диверсификацията на доставки на газ и енергийната безопасност са ключови проблеми за развитието на нашите икономики“, допълни Ващиковски.

„Важно е активно да участваме и помагаме на страните от Западните Балкани в сътрудничеството и сближаването с нашите съседи“, каза от своя страна чешкият външен министър Любомир Заоралек.

„Развитието на Западните Балкани не е лесен процес... Длъжни сме да повишим сигурността, да се стремим към икономическа стабилност“, допълни Заоралек.

Вишеградската група призова западнобалканските държави да се стремят към сътрудничество в региона, нормализация на отношенията и икономическо развитие. „Добросъседските отношения са едно от условията за успешна интеграция в ЕС“, пише в декларацията им.

Подкрепи Economic.bg