Драми в парламента, партиите бламираха бюджета

Минимална пенсия от 300 лв. ще разбие пенсионната система и ще вдигне данъците, алармира Менда Стоянова

Драми в парламента, партиите бламираха бюджета

4 партии не подкрепиха проектобюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г., с което на практика бламираха бюджета за догодина.

Патриотичният фронт, Атака, БСП и ДПС не приеха заложените общо приходи, разходи и трансфери, с което на практика обезсмислиха гласуването на всичко останало, но пък приеха поотделно бюджетите на различни фондове, сред които и за пенсиите. Това се случи на днешното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Без подкрепа остана предложението жените да получават част от майчинството за първата година, ако се върнат по-рано на работа, както и предложенията за увеличение на минималната пенсия, за преизчисление на по-старите пенсии, увеличението на минималното обезщетение за безработица.

„В момента ние родихме един бюджет, който мога да го характеризирам като „чудовище”. Аз юридически не знам как този бюджет, ако се приеме така и в пленарната зала, би могъл да работи“, изтъкна председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

Стоянова разказа, че след отхвърлянето на предложението на Патриотите за минимална пенсия от 300 лева, е станало така, че БСП, ДПС, Патриотите и „Атака” не са приели нито един друг член от Закона за бюджета на ДОО. По думите й това е безотговорно отношение.

Минимална пенсия от 300 лева ще развали целия модел на пенсионното осигуряване, където всеки получава толкова пенсия, колкото е дал като принос чрез своите осигуровки и чрез времето, което се е осигурявал, подчерта тя.

Как ще обясним на онези, които получават 350 или 400 лв., работил са много години и са се осигурявали, че ще бъдат приравнени с онези, които не са работили или са се осигурявали на по-ниски суми, попита Менда Стоянова. Разваляйки пенсионния модел, ние демотивираме всички, които днес се осигуряват, изтъкна още тя.

Ако предложението на ПФ се приеме, това ще означава 1,6 млрд. лв. годишно допълнително, които няма как да бъдат от осигуровките, а отново трябва да дойдат от данъци, посочи Стоянова.  

В момента при 9 млрд. за пенсии на година, 4,5 млрд. идват от данъци, а другата половина – от осигуровки. Тези 4,5 млрд. от данъци с това предложение трябва да нараснат с още 1,6 млрд., изчисли депутатът от ГЕРБ.

Според нея Патриотите трябва да подкрепят бюджета, независимо от това дали тяхното предложение ще бъде подкрепено. Трябва да покажат, че този парламент може да работи, посочи шефът на бюджетната комисия.

Коментари: 0