Висшисти стават офицери с едногодишен курс

Очаква се да бъде уточнен броят на нужните военни

Висшисти стават офицери с едногодишен курс

След завършване на едногодишен курс, българските младежи с висше образование ще имат възможност да стават офицери. Идеята бе обсъдена на среща между военния министър Николай Ненчев и новия началник на отбраната ген. Константин Попов във Военния факултет в Шумен.

Те са обсъдили и възможността войници и сержанти след обучение в Шумен също да стават офицери. Армията има опит в това, на цивилни висшити да бъдат давани офицерски звания, но за определени специалности, като например метеоролози, уточни Попов, цитиран от "Труд". Идеята в момента е да се разшири кръгът, тъй като необходимостите на армията били все по-големи.

Тази седмица на дневен ред е приемане на промените в Закона за въоръжените сили. По думите на минстър Ненчев в четвъртък това трябва да е факт: "Поправката ще даде възможност да участваме пълноценно, включително и със съвместни патрули с гранична полиция, досега оказвахме само логистична подкрепа", обясни той. Военнослужещите, които ще участват ще бъдат на ротационен принцип от военните формирования в страната и ще преминат през обучения как да участват и какви са техните ангажименти. Планира се и тренировка на терен, на самата граница.

Предстои заедно с министър Румяна Бъчварова да бъде уточнен броят на нужните военни. Колкото до битовите условия, министър Ненчев гарантира, че този въпрос е коментиран, "ще направим всичко възможно нашите военни на границата да бъдат обезпечени във всяко едно отношение".

Коментари: 0