Горанов склонен на промени в поправката \"НОИ\"

Финансовият министър все още се колебае за преместването на парите

Горанов склонен на промени в поправката \

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че все още има известни съображения относно решението дали да се пренасочват автоматично паричните потоци от частните пенсионни фондове към НОИ. „Склонен съм да се откажа , ако се докаже, че е толкова страшно хората да имат право на избор”, съобщи той в интервю за Нова телевизия по-рано днес.

Горанов за пореден път изказа несъгласието си с обвиненията, че цели да национализира парите на хората, чрез прехвърлянето им в НОИ. Той съобщи, че ако средства от частните пенсионни фондове постъпят в сметките на пенсионната институция, те ще бъдат пренасочени към Сребърния фонд, за да престанат всякакви спекулации за тези пари. Фондът съществува от 2006г., а замисълът му е в годините между 2018-та и 2030-та, той да има корекционни функции, защото пенсионерите ще станат повече от работещите и този фонд трябва да помогне корективно.

Относно критиките на партньорите от АБВ, ПФ и РБ, Горанов поясни, че от тяхна страна са имали възможност да проведат дискусии през цялата седмица и така да се аргументират пред избирателите за гледните си точки. Министърът смята, че няма нищо скрито и споразумението е постигнато при пълна прозрачност на действията, като от другите политически групи могат да имат претенции, единствено за начина на взимане на решението, което е записано като част от предизборната програма на ГЕРБ и следва да предостави възможност за адекватен избор на осигуряващите се.

Той обясни и че критиките на партньорите от РБ, вероятно имат основание единствено за начина на взимане на решението. Според него обаче те вече цяла седмица са имали възможност на дебат, в който да се чуят аргументите им. Затова министърът смята, че не може да се говори, че има нещо скрито. Горанов обясни и че възможността за избор между частните фондове и НОИ е записан и в предизборната програма на ГЕРБ.

Финансовият министър не пропусна да се заяде с критиците си Георги Първанов и Радан Кънев, като пряко ги нападна словесно: „Това са комплексарски истории, политиците не трябва да имат комплекси”, заяви той в отговор на нападките от страна на Първанов и Кънев, че с гласуването на поправка пенсии отношенията между ГЕРБ и ДПС са се затоплили.

Според Горанов повече от половината български граждани не знаят в кой фонд са парите им, защото те подлежат на служебно разпределение, а ако вноските влизат директно в НОИ хората ще получават по-големи пенсии, от тези от частните пенсионни фондове.

Въпреки че Владислав Горанов изказа своята подкрепа за предложението парите от частните фондове да преминат в НОИ, той ще остави своите вноски в настоящия си пенсионен фонд. Министърътне поставя под съмнение стабилността на частните фондове и заяви, че няма притеснения някой от тях да бъде източен.

Коментари: 0