Властта не спази закона за ЦИК и сега опитва да „изгаси пожара”

Машините са полезни при преброяването, не при самото гласуване, смята проф. Михаил Константинов

Властта не спази закона за ЦИК и сега опитва да „изгаси пожара”

Снимка: Стоян Йотов

1872 ~ 1 мин. четене
Препоръчвам на народните представители да изберат нова Централна избирателна комисия (ЦИК), както повелява законът, но тя да встъпи в длъжност след евроизборите – толкова е просто. Това каза проф. Михаил Константинов по повод превзелия публичното пространство казус около просрочения мандат на състава на ЦИК. Според него отложеното встъпване в длъжност е нормална практика, а настоящата ЦИК е най-подходяща за провеждането на европейските избори.

 „Разумната постъпка беше със законова поправка мандатът на тази ЦИК да бъде продължен до евроизборите. Това е напълно законно средство, тъй като мандатът на ЦИК е определен със закон, а не с Конституцията. Това е правено многократно у нас, прави се и по цял свят. Те обаче не направиха това и сега спешно се опитват да „изгасят пожара“, коментира Константинов в ефира на Радио „Фокус”.

Централната избирателна комисия (ЦИК) може да се справи успешно с провеждането на предстоящите евроизбори, само ако голяма част от членовете й бъдат преизбрани, а не заменени, смята Константинов.

Относно преференциите, според него те не избират по-добрите, а повишават интереса към изборите. Българският гласоподавател е свикнал да използва тази опция и отнемането й като инструмент е грешка, изтъкна професорът. 

Той коментира и машинното гласуване, което предизвика серия от спорове в пленарна зала. Според него по този начин отново може да се манипулира вота, давайки пример с редица западни страни. „Българските депутати се впускат в нещо, от което цяла Европа се е отказала. Вместо това, у нас би могло да се внедри машинно сканиране на бюлетините, чрез което ще се избегнат грешки с преброяването“, уточни проф. Константинов.

Подкрепи Economic.bg