Вносът на петрол в Китай скочи с 12.6% на годишна база

Saudi Aramco сваля октомврийските си цени за пазарите в САЩ и Азия

Вносът на петрол в Китай скочи с 12.6% на годишна база

Снимка: Pixabay

Вносът на петрол в Китай през август се е увеличил с 12.6% спрямо същия месец на миналата година, достигайки 11.18 млн. барела дневно. Това съобщи Reuters, позовавайки се на Главното митническо управление в Пекин. За миналия месец в Китай са внесени общо 47.48 млн. тона нефт, става ясно още от съобщението. От агенцията отбелязват, че въпреки малко по-ниският внос спрямо рекордните през юни 12.94 млн. барела дневно, все пак Китай продължава да закупува големи количества заради ниските цени на суровината.

В същото време най-големият производител и износител на петрол в света - саудитската държавна нефтогазова компания Saudi Aramco, намали експортните си цени на всички сортове нефт за октомври специално за клиентите си в САЩ и Азия, съобщи Bloomberg. Причината за това, според агенцията, е фактът, че Saudi Aramco вече усеща колебания в търсенето на фона на новата вълна от коронавируса по света.

Поевтиняването на сорта Arab Light, на чиято основа се определят цените и на останалите видове нефт, добивани в Близкия изток, е 1.4 долара за барел за Азия. Колко по-евтин ще е петролът за САЩ агенцията не съобщава, но посочва, че това ще е второто намаляване на цената за американския пазар от април насам поради факта, че пред август износът на петрол от Саудитска Арабия за него „падна до най-ниското си ниво за последните десетилетия“.

Коментари: 0