Volkswagen инвестира €3.5 млрд. в дигитални продукти

Целта е да се подобри свързаността на бъдещите автомобили и техните безпилотни функции

Volkswagen инвестира €3.5 млрд. в дигитални продукти

Снимка: Pixabay

352 ~ 1 мин. четене
Volkswagen ще инвестира 3.5 млрд. евро до 2025 г. в изграждането на дигитални бизнеси и продукти като платформи за облачни изчисления. Целта е да се подпомогне свързването на автомобилите и клиентите, което отваря възможности в сферата на автономните превозни средства и споделеното пътуване. 

Германският производител на автомобили заяви в четвъртък, че работи върху нова софтуерна операционна система, известна като vw.OS, която ще бъде въведена в електромобилите на марката VW от 2020 г. нататък. Превозните средства ще имат напълно нова електронна архитектура, която ще улесни автономните функции на колите, се казва още в изявление до медиите, цитирано от Reuters. 

Идеята е вместо да има десетки сензори и контролери, които да работят самостоятелно в отделните автомобили, да се направи така, че чрез софтуера в тях те да могат да си общуват. Така информацията, събрана от датчика за паркиране, ще се свързва с кормилното управление, спирачките и картите с висока разделителна способност. Това ще позволи на колата да се паркира сама, веднага щом открие свободно място.

От VW обясняват, че е много по-лесно да се прави актуализация на автомобилния софтуер, ако операционната система е създадена специално за него. Внедряването на чужди програми затруднява стиковката между системите, изтъкват още те. 


Подкрепи Economic.bg