Volkswagen иска да купи американската Navistar за $3 млрд.

Traton вече притежава 16.8% дял в Navistar

Volkswagen иска да купи американската Navistar за $3 млрд.
4148 ~ 1 мин. четене

Traton Group, дъщерно дружество на Volkswagen за камиони, направи оферта за закупуване на Navistar International, американски производител на камиони и автобуси. Това заявиха от Traton, уточнявайки, че са предложили на акционерите на Navistar 35 долара на акция, което означава, че общата стойност на сделката се оценява на 2.9 млрд. долара.

Traton вече притежава 16.8% дял в Navistar и сега иска да купи остатъка от акциите на компанията. Предложената от Traton цена е с 45% по-висока от цената на акциите на Navistar. След като стана известно за офертата, акциите на Navistar нараснаха с 50% - това отразява пазарните очаквания: инвеститорите предполагат, че крайната цена, която ще плати Traton, ще бъде по-висока от първоначалната оферта.

Navistar заяви, че предложението за покупка е направено по инициатива на Traton без предварително съгласие и че съветът на директорите внимателно ще го разгледа и оцени от гледна точка на стратегическите планове на компанията.

Топ мениджърите на Volkswagen изразиха желанието си да придобият Navistar още през 2018 година. Придобиването би помогнало на Traton, който притежава марки за камиони като Man, Scania и бразилски Volkswagen Trucks и Buses, да укрепи позициите си в Съединените щати, където е трудно да се конкурира с камионите Daimler и Volvo, например. Досега пазарът в САЩ представлява едва 2% от продажбите на Traton. Navistar контролира около 15% от американския пазар на камиони.

Коментари: 0