Volkswagen налива 2 млрд. евро в „зеления автомобилен пазар“ в Китай

Компанията увеличава присъствието си на най-големия пазар на коли в света

Volkswagen налива 2 млрд. евро в „зеления автомобилен пазар“ в Китай

Снимка: БТА

600 ~ 2 мин. четене
Volkswagen е постигнал споразумение за придобиване на дял за 2.1 млрд. евро в две отделни китайски компании за електрически превозни средства, с което увеличава мащаба на концерна на най-големия автомобилен пазар в света, предава Reuters, цитирайки говорител на VW.

Германската компания заяви, че ще инвестира 1 млрд. евро, за да вземе 50% дял от държавната компания на Anhui Jianghuai Automobile Group - JAC Motors и ще увеличи дела си в съществуващото съвместно предприятие с JAC от 50% на 75%. Общото дружество ще пусне нови пет електрически модела до 2025 г. и ще създаде производствена база, допълни още Volkswagen. Германският гигант има за цел да продаде 1.5 млн. нови енергийни превозни средства (NEV) годишно в Китай до 2025 г. - включително електрически коли, plug-in хибриди и превозни средства с водородни горивни клетки.

Volkswagen ще плати още 1.1 млрд. евро, за да придобие 26.5% дял в китайския производител на акумулатори за електрически превозни средства Guoxuan High-tech Co, превръщайки се в най-големия акционер там. VW заяви, че Guoxuan ще доставя батерии за електрическите му модели в Китай.

Reuters ексклузивно съобщи в сряда, че VW е в заключителни разговори за инвестиране в двете компании, но се очакваше финансовия мащаб на сделките на бъде значително по-малък. Сделките идват на фона на действията на глобални конкуренти като американския производител на електрически превозни средства Tesla Inc, който се стреми да проникне в китайския автомобилен пазар. През миналата година Tesla стана първият чуждестранен автомобилен производител, който изцяло притежава автомобилен завод в Китай.

Втората най-голяма икономика в света си е поставила цел 25% от годишните продажби на превозни средства от 2025 г. да бъдат с алтернативно задвижване.

Ходовете от петък също така правят VW най-новия чуждестранен автомобилен производител, който увеличава собствеността върху операциите си в Китай, след като правителството започна да облекчава правилата през 2018 г., като германският партньор BMW AG бързо пое контрола над основното си местно предприятие.

Акциите както в JAC, така и в Guoxuan покачиха максималния си дневен лимит от 10% в петък сутринта.

Подкрепи Economic.bg