Пазарите затаиха дъх в очакване на действията на САЩ спрямо Китай

Щатските индекси изоставиха ръстовете си заради напрежението между двете най-големи икономики в света

Пазарите затаиха дъх в очакване на действията на САЩ спрямо Китай

Снимка: БТА

764 ~ 2 мин. четене

Доналд Тръмп заяви, че ще проведе пресконференция днес относно действията на Китай. Пекин преди няколко дни наложи нов закон за сигурност в Хонконг, който заплашва автономията на града. Американските индекси прекъснаха възходящото тридневно движение на фона на продължителното напрежение между двете най-големи икономики в света.

Dow Jones се понижи с 147 пункта, или 0.6%, до 25 400, след като по-рано през деня индексът успя да се покачи с над 200 пункта. S&P 500 се плъзна с 0.2% до 3 029, след като за части от сесията успя да се покачи с над 1%. Европейските индекси от своя страна се повишиха с около процент.

Икономическите данни ни напомниха за пандемията в която се намираме. Брутният вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие на годишна база за 2020 се сви с 5%, което бе над очакваните 4.8% от анализаторите.

Петролът успя да коригира негативното движение от сряда, след като фючърсните контракти на WTI се повишиха с около 5% от отварянето на сесията. Цените на черното злато се възстановиха през последните седмици в очакване на скок в търсенето, след като пандемията съкрати потреблението в световен мащаб с около 30%. Цената на златото се повиши през изминалата сесия. Напрежението между Съединените щати и Китай подкрепи кюлчетата. Спот курсът на златото спрямо USD се повиши с 0.54% и се търгуваше около 1720 долара за тройунция.

Акценти днес                                                

Джером Пауъл

Днес в 18:00 часа българско време председателят на Федералния резерв на САЩ, Джером Пауъл, ще коментира належащите икономически проблеми в страната. Инвеститорите следят с интерес неговите речи. Като най-високопоставеното лице във Федералния резерв, той има силата да променя лихвените проценти, давайки му по-голяма сила върху валутата на САЩ от всеки друг.

Инструмент на фокус - Anglogold Ltd

Компанията се занимава предимно с добив на злато в Африка, САЩ и Австралия. Цената на акциите срещна ниво на съпротива около 27.50. Компанията обяви в понеделник, че работата на златната им мина в Южна Африка ще спре, след като повече от 200 случая на COVID-19 бяха установени в нея. Цената достигна ниво на подкрепа образувано от предходни върхове и 50 периодната експоненциална средна. 

USD/CAD

Валутната двойка се намира в низходящ трендови канал от края на март. Цената многократно пробива 100 периодната експоненциална средна, като в момента се намира в долната граница на канала, давайки ни добра възможност за пласиране на дълга позиция с добро съотношение риск / печалба. 

Platinum

Силен възходящ импулс изпрати платината до цена от 925 USD. Ценният метал образува низходяща тренд линия, като корекциите на положителното движение биват ограничени от зоната на подкрепа около 855 долара. Пробив и задържане на цената под зоната на подкрепа биха ни дали сигнал за пласиране на къса позиция.

Japan 225

Индексът успя да пробие линията на съпротива около 20 600. Последва силен възходящ импулс, който бе ограничен от психологическото ниво от 22 000. От началото на седмицата, основният японски индекс успя да се покачи с над 6.5%. Възможно е да видим корекция на това движение, след като индикаторът RSI ни дава сигнал за прекупен пазар.

Подкрепи Economic.bg