Volvo произведе първия напълно автономен автомобил

Drive Me автомобилите ще се движат без да е необходимо водачът да докосва волана или педалите

Volvo произведе първия напълно автономен автомобил

Шведският автомобилен производител Volvo Cars официално стартира най-амбициозния и високо технологичен обществен експеримент за автономно управление на автомобил в света. Първият автономен автомобил за целите на експеримента „Drive Me” вече е произведен в шведския град Гьотеборг. 

Новият автономно управляем SUV, Volvo XC90, е произведен в специалния технологичен център на Volvo Cars в Торсланда и е първият от серия изцяло автономни автомобили, които ще бъдат достъпни за клиентите в Гьотеборг и ще могат да се движат по пътната мрежа в страната.

Според Volvo представянето на технологията за автономно управление ще сведе до минимум пътните инциденти. Освен това, тази революционно нова технология ще улесни трафика и ще намали замърсяването и още, ще позволи на водача да използва по-пълноценно времето, прекарано в автомобила.

Volvo и в момента предлага система за полуавтономно управление, наречена Pilot assist, при моделите си S90, V90 и XC90. Тази система контролира кормилното управление, така че автомобилът да се движи самостоятелно в зададената пътна лента, при скорост до 130 км/ч, напълно независимо от другите участници в движението. 

Drive Me автомобилите ще се движат без да е необходимо водачът да докосва волана или педалите. Първоначално това ще се случва в специално обособени зони около Гьотеборг, с помощта на създадения от Volvo софтуер за автономно управление.

След  излизане от завода, автомобилите Drive Me ще преминат редица щателни тестове, за да е сигурно, че системата за автономно управление работи правилно. След като инженерите от екипа на Volvo извършат необходимата проверка, автомобилите вече могат да се използват от клиентите.

Проектът Drive Me е първият от редица тестове в реална среда на автономно управляеми автомобили Volvo. Проект, подобен на този в Гьотеборг, ще стартира и в Лондон през следващата година. Volvo приема предложения и от заинтересовани градове в Китай, които да влязат в програмата през следващите години.

Компанията също така участва и в стратегически партньорства в сферата на технологиите за автономно управление. Миналия месец стартира съвместна работата с водещата компания Uber по проекти за бъдещето на автономните автомобили. Volvo разкри, че планира да работи и заедно с водещия автомобилен производител Autoliv по разработката на ново поколение автомобилен софтуер.

Коментари: 0