Volvo разработва компютър с изкуствен интелект за новите си коли

Първият автомобил ще се появи в началото на следващото десетилетие

Volvo разработва компютър с изкуствен интелект за новите си коли

Volvo Cars и водещата в областта на изкуствения интелект IT компания NVIDIA разработват високотехнологичен компютър с изкуствен интелект за следващото поколение Volvo автомобили. Той ще бъде базиран на технологията на NVIDIA - DRIVE AGX Xavier и ще позволи на Volvo Cars да имплементира усъвършенствана технология в бъдещата си автомобилна платформа Scalable Product Architecture 2 (SPA 2). 

Бъдещата SPA 2 платформа е следващото поколение на популярната и престижна SPA платформа, която е в основата на сериите 90 и 60 на Volvo, представени през последните няколко години и допринесли за големия оперативен и финансов обрат в компанията от 2010 г. насам. SPA 2 ще вземе от настоящите предимства на SPA платформата, добавяйки следващото поколение технологии, свързани с електрификацията, свързаността и автономното управление.

Първият автомобил с новата компютърна система ще се появи в началото на следващото десетилетие. Още преди година Volvo и NVIDIA стартираха съвместна разработка на системи и софтуер за полуавтономни автомобили. Новата технология ще позволи на Volvo Cars да предприеме следваща сериозна стъпка към внедряване на усъвършенствани системи за подпомагане на водача и опции за персонализация в автомобила.

„Успешното представяне на автономно управление изисква огромно количество компютърна сила, както и постоянен напредък в областта на изкуствения интелект“, заяви Хакан Самуелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars. „Споразумението ни с NVIDIA е важна част от този огромен пъзел, помагайки ни безопасно да представим напълно автономни автомобили“, допълни той. 

Коментари: 0