Италия няма да промени планирания си бюджет

Икономическият министър Джовани Триа по-високият бюджетен дефицит да създаде по-голям стимул за икономиката

Италия няма да промени планирания си бюджет

Снимка: БТА

Италианското популистко правителство няма намерение да промени бюджетните си планове, дори след като беше подложено на кръстосан огън от финансовите пазари, ЕС и независими наблюдатели.

Това съобщи италианският министър на икономиката и финансите на Джовани Триа, цитиран от DPA. Изказването му дойде, след като парламентарната бюджетна служба, която е независим контролен орган, отхвърли икономическите прогнози на правителството като твърде оптимистични.

Забележките на парламентарната бюджетна служба „са по-скоро стимул за действие, отколкото причина да понижим прогнозите си или още по-важно да понижим амбициите си“, каза Триа на изслушване в парламента.

Чрез по-високия бюджетен дефицит правителството очаква да създаде по-голям стимул за икономиката, като генерира допълнителни активи, което ще позволи на Италия да изплати големия си дълг. Парламентарната бюджетна служба и други експертни институции смятат тази стратегия за високорискова, тъй като може да доведе до по-слаб икономически растеж за Италия и по-високи от очакваните дългове.

„Това е грешка. То е като да спекулираш с дългогодишната икономическа и данъчна стабилност на Италия“, каза главният икономист в международната рейтинговата агенция Мудис (Moody's) Марк Дзанди пред вестник La Stampa.

В същото време вицепремиерът на Италия и лидер на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо нарече бюджетните планове „акт на смелост, който Италия е чакала от години“. Именно той обаче миналата сряда каза, че правителството в Рим е обмисляло да понижи целите си колко да е бюджетният дефицит на страната през 2020 и 2021 г. и така да отстъпи пред критиките от ЕС.
Коментари: 0