Все по-малко американци вярват в традиционните коледни истории

Специалистите от Pew Research Center правят анализа

Все по-малко американци вярват в традиционните коледни истории
504 ~ 1 мин. четене

Все по-малко и по-малко американски жители възприемат Коледа като религиозен празник. До тези заключения стигнаха специалистите от Pew Research Center, които интервюираха повече от 1.5 хил. американци в навечерието на празниците.

Социолозите установиха, че през 2017 г. 55% от анкетираните определят Коледа като религиозен празник, докато през 2013 г. са 59%. Съответно броят на тези, които считат празника за по-културен отколкото религиозен се увеличават до 33% през 2017 г., сравнено 32% през 2013 г. Броят на американците, които вярват в традиционните коледни истории също намаля: сега те са 57%, а през 2014 г. са 65%. 66% от респондентите считат историята за раждането на Исус от девица за истинска. През 2014 г. 73% смятат това.

Изследването показа, че по-голямата част от американците (82%) възнамеряват да прекарат Коледа със своите семейства или приятели. И всеки втори респондент (51%) заявява, че ще посети църква в навечерието или по време на празника.

Представители на две основни вероизповедания доброволно ще вземат участие в божествените служби: 68% от католиците и 67% от протестантите. Проучването показва, че като цяло почти цяла Америка е готова да посрещне този празник. Това се посочва от 90% от жителите на държавата.Подкрепи Economic.bg