Все по-малко българи местят пенсията си в НОИ

Общият размер на прехвърлената сума е по-малък в сравнение 2013 г., показват данните на КФН

Все по-малко българи местят пенсията си в НОИ
312 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Броят на осигурените българи, възползвали се от правото си за промяна на участие и прехвърляне на средствата от индивидуалните партиди в пенсионните фондове, намалява с 8%, съобщиха актуалните данни на управление „Осигурителен надзор“ на Комисията за финансов надзор (КФН).

Общият размер  на прехвърлената сума е с 6% по-малка спрямо 2013г. Паралелно с това минимално расте средната сума, падаща се на лице, пожелало промяната.

За миналата година осигурените лица, които са се възползвали от правото си за еднократна промяна на участието и прехвърляне на средства от индивидуалните партиди срещу такса от 20 лв. са 179 372 души.

През четвъртото тримесечие 41 797, осигурени лица от подалите заявления са променили участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и са преместили 91, 999 млн. лв. Сравнено с третото  тримесечие няма сравнителна разлика, спрямо броят на лицата броят на лицата с променено участие бе 41 784.

Основният дял на прехвърлените средства спрямо средния размер на нетните активи, управлявани от универсалните фондове към края на 2014 г., е 5,56%. На професионалните пенсионни фондове е 6,51 на сто, а за доброволните пенсионни фондове – 1,15%.

Това се случва редом с увеличаващия се брой на осигурените и увеличението на предложенията за промени в пенсионната реформа, определени от управляващите в самия край на миналата година.

Дебатите по промените в пенсионния модел продължават и в момента. Обект на бъдещите дискусии ще са предложенията на КФН, които предвиждат намаление на таксите, които налагат пенсионните дружества и отпадане изцяло на таксата  за прехвърляне на партиди от един фонд в друг.

Коментари: 0