Все по-малко домакинства в България се затрудняват с жилищните разходи

Най-големи затруднения изпитват в Гърция, съобщават от Евростат

Все по-малко домакинства в България се затрудняват с жилищните разходи

Снимка: pixabay

2555 ~ 1 мин. четене

Броят на българските домакинства, които изпитват значителни затруднения при плащането на разходите, свързани с жилищата, намалява в последните три години, става ясно от данни на Евростат. Ако през 2016 г. 20.7% от домакинствата в България са изпитвали трудност да се справят с тях, то през следващите две години този процент пада на 18.9 и 17.9%. И така през 2019 г. се смъква още малко и достига 16%.

Шокиращи са данните на Евростат за 2018 г., когато 9.6% от населението на Европейския съюз е отделяло 40 или повече процента от своите доходи, за да покрие разходите за поддръжка на дома. През същата година по-малко от 6% от домакинствата в 11 държави членки са изпитвали затруднения при плащането на жилищните си разходи. А най-добре са се справяли в Малта, където само 1.7% от населението са имали такива проблеми, и Кипър (2%), според данни на Европейската статистическа служба. 

За разлика от тях, разходите за дома са били бреме за 10%, или повече, от домакинствата в Румъния, Германия, Дания и България. Най-големи затруднения са изпитвали в Гърция през 2018 г. Тогава 39.5% от домакинствата трудно са обслужвали домакинствата си. „Тези разлики могат да се обяснят с различните национални политики, както и публични субсидии“, уточнява Евростат.

Коментари: 0