Всеки ден в страната стават средно по 18 катастрофи

При 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците, заяви Малина Крумова

Всеки ден в страната стават средно по 18 катастрофи
540 ~ 1 мин. четене
Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците. Това каза председателят на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, цитира БНТ.

„Само с ограничения и забрани не можем да постигнем безопасност по пътищата. Ще анализираме кои мерки дават резултат и кои не дават. Ще оценим всички фактори за безопасност – от обучението на шофьорите до стандартите за безопасност при пътното строителство и оценката на риска на участъци с висока концентрация на движението”, добави Крумова.

Бившият зам.-министър на регионалното развитие уточни, че има спад на катастрофите у нас, но България държи второто място по смъртност в катастрофи.

Тази седмица се отбелязва като Световна седмица за безопасност по пътищата, която ООН отбелязва в периода 6 – 12 май, съобщиха от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

По думите на Крумова ежегодно в Европейския съюз загиват средно по 25 000 души при инциденти на пътя, въпреки че страните в общността са сред първенците по пътна безопасност в света.Най-честите причини за катастрофи са несъобразена скоростта или на пътно-транспортната ситуация, състояние на инфраструктурата или автомобила, употребата на алкохол или забранени субстанции.
Коментари: 0