Всички iPhone, iPad и Mac са уязвими на бъга в чиповете Intel

Това признаха от Apple

Всички iPhone, iPad и Mac са уязвими на бъга в чиповете Intel

Снимка: БТА

2576 ~ 2 мин. четене
Всички смартфони, таблети и лаптопи под марката Apple са компрометирани от разкритата в чиповете Intel уязвимост в сигурността. Информацията бе потвърдена от самата компания в четвъртък, съобщават световните медии. 

Припомняме, че по-рано през седмицата стана известно, че процесорите на Intel имат огромна дупка в сигурността, даваща възможност за масивни хакерски атаки както срещу потребители, така и срещу центрове за данни. Още от предварителната информация се разбра, че пробойните засягат почти всички съвременни компютри по света. 

„Всички системи на Mac и iOS устройства са засегнати, но в момента няма известни експлойти, които да оказват влияние върху потребителите“, пишат от Apple в блога си. Това е първият публичен коментар за уязвимостта на процесорите. 

За да успокои страховете от възможен пробив, от Apple изтъкват, че вече са предприети действия. Според информацията последните версии на операционните системи на мобилните и десктоп устройства, както и на Apple TV – iOS 11.2, macOS 10.13.2 и tvOS 11.2, съдържат поправки, предназначени да намалят уязвимостта назована „Meltdown“.  

Компанията вече е пуснала тези актуализации, така че потребителите могат да проверят дали устройствата им са надградени до необходимото ниво. 

Apple Watch не е уязвим към „Meltdown“, съобщиха от компанията. Умният часовник обаче може  да се окаже компрометиран от другата регистрирана дупка в сигурността - „Spectre”. 

„Spectre” е по-трудната за премахване уязвимост от двете, смятат експертите. От Apple обещават скоро да пуснат актуализация и за нея. 

Важно е да се отбележи, че за да получат достъп до устройствата, „Meltdown” и „Specture“ изискват вече да се изпълнява злонамерен код. Такъв може да се появи ней-лесно чрез  сърфиране в браузър. В тази връзка Apple планира да издаде поправка на бъговете и за Safari на Mac още през следващите дни. 

За по-голяма сигурност на потребителите от компанията съветват да се тегли софтуер само от проверени места. За притежателите на iPhone и iPad това автоматично означава, че трябва да свалят приложения единствено от App Store на Apple. 
Подкрепи Economic.bg