Всички пътища водят към Рим: Доказано и от трафика

INRIX 2018 анализира задръствания и мобилността в повече от 200 града в 38 държави

Всички пътища водят към Рим: Доказано и от трафика

Снимка: Pixabay

Всички пътища водят към Рим, гласи старата поговорка. Изглежда това важи и за днешния трафик, коментира Евронюз. Италианската столица е един от най-натоварените градове в света и шофьорите там стоят заклещени в трафика средно около 254 часа годишно, или повече от 10 цели дни.

Тази констатация идва от глобалната оценка на трафика на INRIX 2018, анализ на тенденциите на задръствания и мобилността в повече от 200 града в 38 държави.

Рим е едва вторият град с най-лошите задръствания в света, изпреварен само от лудия трафик по улиците на колумбийската столица Богота.

Вечният град е основан хиляди години преди изобретяването на автомобилите, създавайки вторични проблеми като замърсяването, които само допринасят за неволите му. 

Други европейски градове, натоварени от задръстванията, са Дъблин, Лондон и Париж. Шофьорите там са заседнали в тежки опашки и губят часове на производителност всяка година. И руският град Ростов на Дон също е сред първенците в негативната класация.

За градове като Париж желанието да се живее и работи в непосредствена близост до центъра влошава проблема. И много пътища просто не са били проектирани да се справят с обема на трафика в 21-и век. Търговските квартали в Лондон също привличат огромен брой туристи и таксита.

Проблемът се задълбочава и на места като Москва, където градското планиране вече се бори да бъде в крак с нарастващата собственост на автомобили.
Коментари: 0