Всяка форма на национализъм води до война, смята Юнкер

В Белгия той говори по актуални теми от дневния ред на ЕС

Всяка форма на национализъм води до война, смята Юнкер

Снимка: БТА

464 ~ 1 мин. четене
Всяка форма на национализъм води до война, заяви председателят на Европейската комисия (EK) Жан-Клод Юнкер пред парламента на белгийската област Валония. По думите му национализмът се е превърнал в голяма политическа сила и трябва да направим всичко, за да се преборим с него и крайната десница. 

Наред с тази тема Юнкер засегна и други актуални въпроси от дневния ред на Европа. Става дума за неща като бюджета на ЕС, политиката по въпросите на отбраната и миграцията. 

Шефът на Еврокомисията например обърна внимание, че Европа все още няма обща отбранителна политика. Според него  ако държавите членки например уеднаквят видовете въоръжение, ще може да се спестяват по 100 млрд. евро годишно. 

Юнкер даде пример със САЩ. По негови думи Общността на Стария континент хрчи два пъти по-малко за отбрана в сравнение с американската държава, но резултатите ѝ в тази област са едва 15 на сто от тези на Вашингтон. 

Той отбеляза също, че страните от ЕС все още не са възприели предложенията на Комисията за промени в миграционното законодателство, като някои възразяват срещу необходимостта от засилена охрана на външните граници. На този етап външната гранична охрана струва 33 млрд. евро, посочи Юнкер.
 
Председателят на ЕК коментира и политиките за сближаване, като изтъкна че фондовете в тази област са сред най-важните пера в бюджета на ЕС до 2027 г. Въпреки това се наблюдават „скандални“, по думите му, разходи като финансирането на велоалеи в Бавария например, предава БТА.  
Коментари: 0