Втората по големина банка в Испания съкращава над 3 хил. служители

Общият брой на съкратените в банковия сектор в страната ще бъде над 19 хил. души до края на годината

Втората по големина банка в Испания съкращава над 3 хил. служители

Снимка: BBVA / Official Website

Глория Христова Автор: Глория Христова

Ръководството на испанската банка BBVA, която е втората по големина в страната, е съобщило за намеренията си да съкрати 3800 работни места и да затвори 530 клона (21% от офисите на банката), за да се адаптира към предпочитаното от клиентите онлайн банкиране. Банката се бори с нарастващата конкуренция от финтех компаниите, предлагащи онлайн банкови услуги.

Испанските и европейските заемодатели преследват стратегии за намаляване на разходите, самостоятелно или чрез обвързване, тъй като общата им рентабилност също е засегната от най-ниските лихвени проценти. Председателят на BBVA Карлос Торес е заявил пред акционерите, че предстоящият план за преструктуриране е необходим, за да се гарантира бъдещата устойчивост на банката.

В корпоративния център на BBVA и в клоновете на банката в Испания работят 23 300 души. Около 800 служители, засегнати от плана, работят в корпоративния център и в други офиси за управление, докато останалите са в търговската мрежа. Въз основа на предишни преговори, действителният брой съкращения на работни места в крайна сметка може да бъде по-малък.

Акциите на BBVA поскъпнаха с 2.5% в четвъртък следобед след съобщението.

Само преди два дни Caixabank, която е най-голямата местна банка, след като купи конкурентната Bankia, обяви едно от най-големите съкращения на персонал в корпоративната история на страната. Позицията на Caixabank е, че ще се раздели с близо 8 300 души от персонала си и ще закрие над 1 500 клона.

Въпреки намаляването наполовина на броя клонове след финансовата криза през 2008 г., Испания все още е една от страните с най-гъстата банкова мрежа в света, с близо 50 клона на 10 000 възрастни, според МВФ.

Броят на банковите служители вече е спаднал с почти 35% в сравнение с декември 2019 г., сочат данните на Bank of Spain. Във всички банки в страната тази година ще бъдат уволнени над 19 000 служители.

Коментари: 0