Глътка въздух за пазара на труда в София

След разхлабването на ограничителни мерки нивата на безработица в страната се подобряват

Глътка въздух за пазара на труда в София

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Разхлабването на ограничителните мерки, с които правителството се опитва да спре разпространението на COVID-19, се отразиха положително през миналата седмица върху пазара на труда. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че в периода 12-18 април новорегистрираните лица в бюрата по труда са 4803, което е спад от 1340 души спрямо седмицата преди това.

В същото време започналите работа са 5685 души, където също се наблюдава едно леко понижение с 555 спрямо седмицата 5-11 април, но въпреки това продължава тенденцията за нормализиране на пазара и започналите работа са повече от безработните.

Данните на НСИ показват, че за последните четири месеца - от 28 декември до 18 април - новорегистрираните безработни са 100 147 души, докато започналите работа са 73 804. Това означава, че извън пазара на труда за този период са останали 26 343 души, които добавяйки се към общата картина – от началото на пандемията досега – броят на останалите без работа е над 165 хил. души.

Най-много безработни през миналата седмица са регистрирани в Благоевград (374), Пловдив (371), София-град (370) и Стара Загора– 246 души.

За изминалата седмица София прекрати негативната сесия от януари тази година, в която беше водещ град по новорегистрирани безработни лица, бивайки изпреварена от Благоевград. Столицата водеше в класацията за най-много новорегистрирани безработни от началото на пандемията, като отчете пик през периода 6-12 април 2020 г., когато регистрираните в бюрата по труда са били 4495 души.

С отварянето на редица икономически сектори през последните седмици, сред които заведенията за хранене, питейните барове, несъществените магазини, казината, спа центровете и фитнес клубовете, е видно, че безработицата спада сравнение със стойностите от зимните месеци в началото на годината.

С новото разхлабване на мерките от  29 април, което ще отвори дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове, се очаква нивата на безработица да доближат предпандемичните си стойности.

Коментари: 0