Alibaba е напът да набере $12.9 млрд. при вторичното си публично излизане

Вторичните листвания са форма на изкуство, а не точна наука, коментират анализатори

Alibaba е напът да набере $12.9 млрд. при вторичното си публично излизане

Снимка: БТА

Дългоочакваният дебют на Alibaba на хонконгската борса вече има ценови изражения. Очаква се най-голямата китайска компания за електронна търговия да оцени акциите си на по 176 хонконгски долара (22.50 щатски долара) всяка, съобщава човек, запознат с въпроса, цитиран от CNN Business. 

Цената е малко по-ниска от първоначално обявения през миналата седмица таван от 188 хонконгски долара, но въпреки това се очаква, че компанията ще набере до 12.9 млрд. щатски долара – сума, която би направила листването на Alibaba в най-голямото вторично трансгранично такова. Компанията обяви миналата седмица, че вече е получила одобрение от регулаторите да стъпи на борсата. 

„Вторичните листвания са форма на изкуство, а не точна наука“, коментира Джефри Холей, старши пазарен анализатор за азиатския регион в Oanda. Според него Alibaba иска да се увери, че листването ѝ в Хонконг поражда голям интерес и затова ценообразуването е на нива, при които да е 100% сигурна, че тези акции ще бъдат много по-високи в дебютния ден.

Компанията отказа коментар, пише CNN. 

IPO-то в Хонконг сега идва след неуспешните преговори преди години и след като компанията вече стъпи на борсата в Ню Йорк през 2014 г. При първия си борсов дебют, този в Америка, китайският гигант събра 25 млрд. долара и счупи тогавашните рекорди, окичвайки се с приза за най-голямо IPO в историята. Сегашното излизане на борсата в Хонконг ще е най-голямото там от девет години насам.

Alibaba обяви решението си за второ публично излизане през май тази година. Впоследствие обяви отлагане на стъпката заради политическата и финансова нестабилност в автономната област, където месеци наред продължават антиправителствените протести. 

Коментари: 0