VW атакува Tesla с е-коли за под 20 000 евро

Компанията иска да се превърне в масов производител на електрически автомобили

VW атакува Tesla с е-коли за под 20 000 евро
Volkswagen възнамерява да влезе в пряка конкуренция с Tesla и да продава електрически автомобили за по-малко от 20 000 евро, като по този начин защити германските работни места. Автомобилният гигант планира да преобразува три свои фабрики за производство на електрически коли, каза за Ройтерс източник, запознат с плановете.

VW и други производители на автомобили се борят да се адаптират достатъчно бързо към строгите правила, въведени след като стана ясно, че производителят на автомобили е мамил с тестовете за емисии на дизелово гориво. Миналия месец главният изпълнителен директор Хърбърт Диес предупреди, че германската автомобилна индустрия е заплашена от изчезване.

Плановете за електрическия автомобил на VW, известен като "MEB " и с обем на продукцията от 200 000 автомобила, ще бъдат обсъдени на заседание на надзорния съвет на 16 ноември.

Друго превозно средство, I.D. Aero, ще бъде правено в завод, който понастоящем прави VW Passat, средно големият седан на компанията, казва източникът.

Базираният във Волфсбург производител на автомобили, който отказа да коментира плановете, се очаква да обсъди широкообхватен съюз с производителя на акумулаторни батерии SK Innovation и с конкурента си Ford.

Стратегическата среща на 16 ноември ще обсъди план за преобразуване на Volkswagen, която да се превърне от най-големия производител на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа в масов производител на електрически автомобили, съобщи друг източник, запознат с разискванията.

Смяната на стратегията на VW идва в момент, когато градовете започват да забраняват превозните средства на дизел, принуждавайки производителите на автомобили да мислят за нови начини за запазване на 600 000 германски промишлени работни места, от които 436 000 са в автомобилните компании и техните доставчици.

Електрически ван, ID Buzz, ще бъде правен в завода на VW в Хановер, където се произвежда неговият ван T6, казва също източникът.

За да освободят производствения капацитет на електрическите автомобили в Хановер, микробусите на VW могат да се произвеждат в завода на Ford в Турция, ако немските синдикати, които заемат половината от местата в борда на директорите на VW, са съгласни, добавя източникът.
Коментари: 0