Volkswagen е пред финализиране на две мащабни сделки в Китай

Гигантът е решен да затвърди силните си позиции и на „зеления“ пазар на коли

Volkswagen е пред финализиране на две мащабни сделки в Китай

Снимка: Unsplash

1012 ~ 1 мин. четене
Volkswagen е в заключителни преговори и пред подпечатването на най-големите си инвестиционни сделки с китайски фирми за електромобили, предава Reuters, позовавайки се на двама източници. Новината идва на фона на усилията на германския автомобилен производител да ускори порива си към най-големия световен пазар на „зелени“ коли. 

Гигантът е готов да купи 50% от Anhui Jianghuai Automobile Group Holding (JAC Motors) за най-малко 3.5 милиарда юана (491 милиона долара), според неофициалната информация. Освен това VW планира да стане и най-големият акционер в производителя на батерии EV Guoxuan High-tech.

Според източниците двете сделки може да бъдат обявени още в петък.

Volkswagen отказа да коментира сделките, JAC и Guoxuan също.

Сделките подчертават желанието на Volkswagen да запази статута си на най-големия чуждестранен автомобилен производител в Китай. Това се случва, след като миналата година Tesla стана първия чуждестранен автопроизводител, който изцяло притежава завод в страната. Пекин започна да облекчава правата за собственост през 2018 г.

В края на миналата година, когато в Китай бяха продадени 25 милиона превозни средства – и точно преди появата на коронавируса през декември – правителството постави цел 25% от годишните продажби на превозни средства до 2025 г. да бъдат на новоенергийни коли.Подкрепи Economic.bg