Прибързани сигнали от Русия смъкват цената на петрола

Напрежението между САЩ и Китай допълнително „натоварва“ пазара

Прибързани сигнали от Русия смъкват цената на петрола

Снимка: БТА

1316 ~ 2 мин. четене

Петролът слезе от най-високата си за последните 11 седмици точка, след като Русия показа признаци, че може да започне да увеличава доставките си от началото на юли. В същото време напрежението между САЩ и Китай ескалира на фона на заплахите за санкции, а това допълнително смъкна цената на „черното злато“, предава Bloomberg.

Към 10:55 ч. българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 2.35% до 35.34 долара за барел. Лекият американски суров петрол (WTI) падна с 2.1% до 33.63 долара за барел, след като при затварянето на сесията вчера цената му бе над 34 долара за първи път от месец март насам.

Москва иска да намали съкращенията, договорени в рамките на ОПЕК+. В споразумението беше заложено, че след края на юни, когато изтича старият договор, групата ще свие добива с общо 10 млн. барела на ден. Говорител на Кремъл побърза да уточни, че Русия все още анализира пазара преди да вземе окончателно решение.

Междувременно отношенията между Китай и САЩ се влошиха, след като Вашингтон даде заявка за обсъждането на санкции срещу Пекин заради репресиите, които правителството налага над автономната област Хонконг. Очаква се администрацията на Тръмп да наложи контрол върху транзакциите и замразяване на активите на китайски служители и фирми.

Успоредно с политическите полемики перспективите за петролния пазар продължават да се подобряват. Нигерия и Алжир вече вдигнаха официално продажните си цени на петрола, което е знак, че те смятат клиентите си за склонни да платят повече.

Очаква се американските запаси също да продължават да намаляват. Ако това бъде потвърдено от правителствените данни в четвъртък, това ще бъде трети пореден седмичен спад. Намаляването на доставките и възстановяването на търсенето в някои страни след разхлабването на ограничителните мерки доведе до увеличаване на цената на петрола с около 80% този месец, след като през април майските фючърси на WTI паднаха за първи път в историята в отрицателна територия.

Въпреки това потреблението на бензин в САЩ този уикенд, когато е Денят в памет на загиналите във войните и обикновено е пиковият период на търсене на гориво в САЩ, сигнализира, че глобалният ръст в търсенето вероятно ще бъде бавен и несигурен. Но статистиката показва, че потреблението на гориво тогава е спаднало с между 25 и 35% спрямо година по-рано.

Очаква се страните от ОПЕК+ да се съберат следващия месец, за да изготвят план за действие след края на юни. Като част от настоящата сделка е бавно намаляване на съкращенията от юли, а трима руски служители и двама души в бранша, поискали анонимност, заявяват пред Bloomberg, че позицията на Русия е да се придържа към този план.

„С наближаването на следващата среща на ОПЕК+ на 9 юни се връща фокуса върху идеологическото разделение между Русия и Саудитска Арабия в стратегията им за управление на петролните доставка за втората половина от годината“, обясни Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. Според нея облекчаването на съкращенията от юли може да се окаже преждевременно.

Коментари: 0