Как коронавирусът може да промени международните летища към по-добро

Внедряването на технологиите e в основата на промяната

Как коронавирусът може да промени международните летища към по-добро

Снимка: pixabay

1704 ~ 2 мин. четене

Полетите това лято няма да бъдат същите, но според експертите пандемията от коронавирус, която покоси цял свят, може да промени международните летища към по-добро. Всъщност технологиите стоят в основата на всичкo и благодарение на тях може да се случи така, че на терминала да не ни се налага да докосваме нищо освен собствения си мобилен телефон.

Ето и какво може да очаквате от летищата в бъдеще:

Яростно навлизане на безконтактните технологии

Експертите са на мнение, че съвсем скоро в летищата ще бъдат внедрени безконтактните технологии и това ще се случи много по-скоро от очакваното, вследствие на пандемията. „Виждаме иновации, които се внедряват за 5 години, да стават достъпни за хората за пет месеца под въздействието на извънредната ситуация“, каза за CNBC Ибрахим Ибрахим, управляващ директор на Portland Design, консултантска компания за проектиране. Според него съвсем скоро при проверката на самоличността на хората показването на паспорт или лична карта ще се замени със сканиране на ириса или лицето.

Първият биометричен терминал в САЩ отвори в международното летище Hartsfield-Jackson Atlanta в Джорджия в края на 2018 г. Изследвания показват, че 72% от клиентите предпочитат биометричното качване пред стандартното качване, а по-малко от 2% от клиентите се отказаха от процеса, показват данни от изследване на Delta.

Мобилните телефони също ще играят важна роля отвъд съхранението на бордовите карти, което беше въведено преди повече от десетилетие. „Вашият мобилен телефон ще стане вашето средство, чрез което да управлявате пътуването си“, казва Андрю О’Конър, вицепрезидент по управление на портфейла в Sita, компания за технологии за въздушен транспорт.

Промяна на линията за сигурност

Въвеждането на електроно чекиране и определен пропусквателен режим по време на митническите проверки на летищата, са сред основните промени, които ще настъпят заради заразата. „С навлизането на интерактивните технологии летищата ще се избегнат навалиците от хора, защото така ще има определен пропусквателен режим“, казват специалисти.

Пълна дезинфекция

Според прогнози на специалисти освен дезинфекция на багажното отделение на самолетите, ще се извършва и дезинфекция на самите куфари.

По-спокойни и просторни терминали

Освен пропусквателния режим в самите летища според експертите ще се въведе и напълно дигитализиран метод за разплащане в магазините, които са на територията на летищата, което допълнително ще помогне за това да не се образуват опашки и струпвания от хора.

Коментари: 0