Възстановяването на европейската икономика е в опасност

Предварителните данни за сектора на услугите и индустрията в еврозоната показват влошаване, а прогнозите са за спад

Възстановяването на европейската икономика е в опасност

Снимка: Pixabay

668 ~ 2 мин. четене

Икономическото възстановяване на еврозоната се е забавило през септември, като в отделни сектори и дори държави то е под риск заради нарастващия брой случаи на коронавирусни инфекции. Анализатори прогнозират, че бързото нарастване на новите случаи може да поставят политиците под натиск за взимане на нови мерки, което пък допълнително да ограничи перспективите пред икономическото възстановяване.

Проучванията на мениджърите за покупки в понеделник показаха, че активността в сектора на услугите, който представлява около две трети от БВП на блока, се е обърната обратно, след като проучванията от миналата седмица на производствената активност се радват на нещо като съживяване, пише Reuters.

Проучването показва значително разминаване между отделните страни членки на еврозоната. Докато секторът на услугите в Германия е нараснал съвсем леко, индустрията продължава да се възстановява устойчиво.

В същото време френската бизнес активност спада - за първи път от юни, а в Испания секторът на услугите потъва дълбоко заради ограниченията за пътуване, които на практика унищожиха летния туристически сезон.

Италианската индустрия на услугите се свива за втори месец поред, без да има следи от възстановяване на хоризонта.

„Възстановяването в индустрията изоставаше, но сега изглежда наваксва, докато услугите наистина понасят тежестта на по-строгите ограничения“, каза Джесика Хиндс от Capital Economics. „По-специално в Испания и Франция. Но и другаде в еврозоната се наблюдава затягане. Страховете от възраждане допринасят за предпазливостта на потребителите“, каза Хиндс.

Междувременно британската икономика, извън валутния съюз, се оказа по-устойчива, отколкото се смяташе първоначално миналия месец, въпреки затягането на ограниченията и прекратяването на временната държавна субсидия за бизнеси като ресторанти и барове.

Продажбите на дребно в еврозоната бяха много по-силни от очакваното през август поради рязкото нарастване на онлайн покупките и увеличените продажби на дрехи на фона на пандемията.

„Тези числа за продажбите са прекалено добри, за да са истина, с притесненията за нарастващата безработица и доверието на потребителите, които са на исторически ниски нива“, каза Берт Колин от ING. „Настоящите нива на разходи не могат да се поддържат в най-добрия случай за повече от няколко месеца и вероятно ще бъдат обърнати по-рано.“

За да подпомогне икономиката на блока, Европейската централна банка планира да направи 1.35 трлн. евро допълнителни покупки на активи, свързани с пандемия, а Европейската комисия представи спасителния си фонд за 750 млрд. евро, който трябва да започне да действа през следващата година.

Индексът за покупките на мениджърите (PMI) на IHS Markit, който комбинира услуги и производство и се смята за добър барометър за цялостното икономическо здраве, през септември спадна до 50.4 от 51.9 през август. Въпреки че все още е в зоната на растежа, той остава твърде близо до границата от 50 пункта, под която следва свиване.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg