Новите безработни в бюрата по труда достигнаха петмесечен връх

За поредна седмица съкратените в България са повече от наетите

Новите безработни в бюрата по труда достигнаха петмесечен връх

Снимка: Красимир Свраков

Броят на новорегистрираните безработни в България за изминалата седмица достигна най-високото си ниво от пет месеца насам – от средата на месец май – две седмици, след като започна реалното изплащане на средствата по държавната схема за запазване на заетостта „60/40“. За шеста седмица подред пък се наблюдава категоричната негативна тенденция хората, които се регистрират като безработни в бюрата по труда, да надвишават новопостъпилите на работа. Това показва статистиката на Националния статистически институт (НСИ).

Според статистиката след края на активния летен сезон - за месец септември и първите два дни на октомври –  от пазара на труда са излезли 33 600 души, а работа са намерили с 6 000 души по-малко.

Общо за периода от началото на извънредното положение, в средата на март, досега са съкратени 257 хил. души, а са назначени 160 хил. души, което означава, че без работа са останали 97 хил. души.

Cтaтиcтиĸaтa пoĸaзвa, чe възcтaнoвявaнeтo нa зaeтocттa e зaпoчнaлo ĸъм ĸpaя нa юни, ĸoгaтo cтapтиpa лeтният ceзoн в Бългapия благодарение на наемането на ceзoнни paбoтници. Освен това в икономиката бяxa въpнaти и нa paбoтa хора, ocвoбoдeни пpи блoĸaдaтa нa бизнeca, нaлoжeнa oт пpaвитeлcтвoтo c мoтивa, чe тaĸa щe се oгpaничи разпространението на Covid-19. Така в пpoдължeниe нa около два мeceцa нoвopeгиcтpиpaнитe бeзpaбoтни бяxa пo-мaлĸo oт нaeтитe, след което динамиката в двете групи се изравни.

Коментари: 0