Възстановяването на китайската фабрична активност се забави

Очаква се икономиката да нарасне с 2% през 2020 г. - най-слабата от над три десетилетия

Възстановяването на китайската фабрична активност се забави

Снимка: Pixabay

260 ~ 1 мин. четене

Възстановяването на фабричната активност в Китай леко се забави през октомври, но остана над очакванията на анализаторите, което предполага продължаващо икономическо възстановяване от шока, който преживя заради коронавируса.

Основният индекс на мениджърите по закупуване (PMI) е спаднал до 51.4 през октомври от 51.5 през септември, показват данни от Националното статистическо бюро в събота, предава Reuters.

Търсенето успя да се задържи на доста стабилни нива, което е един от основните двигатели, които задвижиха възстановяването на фона на глобалните перспективи да намалява, тъй като нараства опасността от повторен локдаун заради увеличаващите се случи на коронавирус.

Официалният PMI, който се фокусира до голяма степен върху големи и държавни фирми, показа, че новите поръчки като цяло остават стабилни на 52.8, докато новите поръчки за износ са нараснали до 51, подобрявайки се от 50.8 месец по-рано.

Но по-малките фирми продължиха да се борят с кризата. Подиндексът за тези компании възлиза на 49.4 през октомври, като отново се свива в сравнение с 50.1 през септември.

Някои компании съобщиха, че възраждането на епидемията в чужбина е удължило периодите на доставка за внос на суровини и е увеличило транспортните разходи, се казва в съобщение, публикувано заедно с данните.

Китайската икономика нарасна с по-слаби от очакваните 4.9% през третото тримесечие на годишна база. Очаква се тя да се увеличи с около 2% за цялата година - най-слабата от над три десетилетия, но все още много по-силна от другите големи икономики.

Пандемията е контролирана до голяма степен в Китай, като ежедневието в голяма част от страната се нормализира, въпреки че наскоро възникна огнище в западния регион Синдзян.

Подкрепи Economic.bg