Whirlpool се отказа да затваря завода си в Неапол

След две седмици протести на служителите

Whirlpool се отказа да затваря завода си в Неапол

Снимка: Wikipedia

Американският производител на бяла техника Whirlpool Corp ie отказа плановете си да закрие производствена площадка в южния италиански град Неапол след две седмици протести на работниците, съобщиха от компанията в сряда.

Whirlpool обяви на 15 октомври, че планира да затвори и продаде завода, който според компанията вече не е печеливш, което предизвика протестни действия и разочарова италианското правителство след месеци разговори, насочени към спасяването на обекта.

Работниците реагираха ожесточено на решението и синдикатът на металотехниците FIOM-CGIL призова за спиране на работа и протести в другите заводи на групата в Италия.

В сряда Whirlpool обяви промяна на курса, като заяви, че е „готова да оттегли процедурата за продажба ... да не продължи с уволненията в Неапол и да продължи производството на перални машини.“

Във видео, публикувано във Facebook, министърът на индустрията Стефано Патуанели заяви, че решението ще отвори пътя за намиране на дългосрочно решение за обекта.

„Това е първа стъпка към рестартиране на разговорите с цел окончателно разрешаване на проблемите на завода“, каза той.

Whirlpool, в която работят около 5500 души в Италия, заяви, че затварянето е необходимо, тъй като производството на перални машини от висок клас в Неапол вече не е рентабилно. В завода работят 400 работници в регион с едни от най-високите нива на безработица в страната.

През юни италианското правителство заплаши, че ще отхвърли всички стимули, които е предоставило на компанията, за да продължи да инвестира в Италия, оценени на около 50 милиона евро от 2014 г. насам.
Коментари: 0