Wikipedia отказа страница на физичката, която спечели Нобел

След спечелването на наградата обаче решението се е променило

Wikipedia отказа страница на физичката, която спечели Нобел

Снимка: Twitter

Нобеловият лауреат по физика за 2018 г. д-р Дона Стрикланд нямаше страница в Wikipedia, допреди да получи приза - вчера. По-ранните опити за направа на страница за нея били отхвърлени от Световната енциклопедия, защото не била достатъчно известна.

Стрикланд спечели Нобеловата награда за физика за 2018 г. за пробиви в областта на лазерите, заедно с френския учен Жерар Муру и Артър Ашкин. Кралската шведска академия на науките заяви, че техните изобретения "революционизират лазерната физика", припомня "Бизнесинсайдър".

Но страницата за нея в Wikipedia бе създадена успешно едва след като тя спечели. В статията дамата учен е представена като "канадски физик, учен и лауреат на Нобелова награда, която е пионер в областта на лазерите."

През май т.г. вписването за нея в Wikipedia е било отхвърлено, тъй като не успяла "да покаже значимо покритие (не само споменавания) по темата".

Преди да спечели Нобеловата награда, единственото предишно споменаване на Стрикланд в онлайн енциклопедията е в статия за Муру.

Тя е едва третата жена, получила Нобелова награда за физика. Първата е Мария Кюри - през 1903 г.

Стрикланд е доцент по физика в Университета Ватерло в Канада и мнозина учени отбелязват, че нейният академичен ранг не изглежда да отразява значението на нейната работа.

Коментари: 0