Япония дава на всеки гражданин по 100 000 йени

Абе днес ще разшири извънредното положение за цялата страна

Япония дава на всеки гражданин по 100 000 йени

Шиндзо Абе

Снимка: БТА

3254 ~ 2 мин. четене
Япония се готви днес да разшири извънредното положение за цялата страна, а правителствен служител заяви, че премиерът Шиндзо Абе ще промени проекта на допълнителен бюджет, за да осигури плащания в брой за всички граждани, предава Reuters.

С повече от 9 000 заразени от коронавирус и близо 200 смъртни случая в цялата страна, правителството обяви извънредно положение в Токио и шест области, включително Осака, но други региони искаха да бъдат добавени на фона на притесненията за разпространяващия се вирус.

Макар да не доведе до пълно блокиране, едномесечното извънредно положение, наложено от 7 април, даде на властите повече инструменти да накарат хората да останат у дома, а предприятията да затворят. Сега блокадата обхваща около 44% от населението.

Японският министър на здравеопазването Кацунобу Като заяви, че служителите са притеснени от бързото разпространение на инфекциите, които са се увеличили 2.2 пъти между 7 април и 15 април.

Абе е под натиск да направи повече за контролиране на вируса на фона на критиката, че реакцията му е твърде слаба и закъсняла, в резултат на което намаля и процентът на подкрепа за него.

Коронавирусът удари дълбоко третата по големина икономика в света. В правителствения допълнителен бюджетен план са заделени средства за плащания в брой от 300 000 йени (2784 долара) на домакинства, чиито доходи са били засегнати от вируса.

Администрацията на Абе ще промени плана и ще предостави по 100 000 йени (около 930 долара) на всеки гражданин, заяви правителствен служител пред Reuters.

Промяната следва нарастващите призиви от страна на управляващите и опозиционните депутати за по-смели стъпки от страна на Абе, за да помогне на хората да преодолеят влиянието на пандемията.

Международният валутен фонд, който очаква икономиката на Япония да се свие 5.2% през тази година, настоява страната да увеличи фискалните разходи и да се съсредоточи върху облекчаването на удара върху растежа.

Източници съобщиха, че Централната банка на Япония вероятно ще обяви прогноза за спад на икономиката за тази фискална година и ще обсъди по-нататъшни мерки за облекчаване на корпоративно финансиране при прегледа на лихвите на 27-28 април.

Преди да влезе в сила, проектът на администрацията на Абе за допълнителен бюджет, предвиждащ пакети стимули на стойност близо 1 трилион долара, трябва да бъде одобрен от парламента.


Подкрепи Economic.bg