Японското финансово министерство е прикривало злоупотреби на премиера

Името му, както и на неговата съпруга и на финансовия министър, са заличени от документи, свързани с предполагаемия скандал

Японското финансово министерство е прикривало злоупотреби на премиера

Снимка: БТА

Ситуацията на японския премиер Шиндзо Абе става все по-трудна заради нови разкрития около скандала, замесващ името му със злоупотреба с влияние.

Повече от година имената на премиера и на жена му периодично се замесват в предполагаема незаконна операция за предоставяне на имот на изгодна цена на компанията Moritomo Gakuen, управляваща частни училища в Япония. Въпросната компания се посочва от японските медии като близка до премиера и жена му.

Днес скандалът се разгоря отново, след като японска медия съобщи, че официални документи относно сделката са били променени. Това принуди Министерството на финансите да предостави на парламента 14 документи, в които се виждат различни промени. Копия на документите видени от репортер на Reuters, показват, че имената на Абе, жена му и на финансовия министър Таро Асо са премахнати. Промените включват премахване на препратка към посещение в училището на съпругата на Абе и финансовия министър.

Асо обясни, че представители на финансовото министерство са изменили документите, за да ги приведат в съответствие със свидетелските показания в парламента на бившия ръководител на Националната данъчна служба – Нобусиха Сагава, който подаде оставка тази седмица.

Остава въпросът обаче защо думите на Сагава се смятат от японското финансово министерство за по-надеждни, отколкото съдържанието на документите. Другата възможност е промяната да е била опит за прикриване на истината, но сега, тъй като информацията изтече, Асо да прехвърля вината на чиновниците, уж останали верни на Сагава.

Шиндзо Абе, който е вече шест години на премиерския пост, отрече той или съпругата му да са привили услуги на училищния оператор и каза, че ще подаде оставка, ако бъдат намерени доказателства за противното. Заличените споменавания не изглежда да показват, че Абе или съпругата му са се месили директно в сделката.

Подозренията за прикриване могат да доведат до рязък спад в популярността на премиера и да угасят надеждите му за трети мандат като председател на Либерално-демократическата партия (LDP). Ако обаче той спечели третия мандат през септември, това ще го постави на пътя да стане най-дълго задържалия се на поста министър-председател на Япония.

Съмненията създават натиск и върху Асо да подаде оставка. „Скандалът разклаща доверието в администрацията като цяло. Чувствам силно отговорността като ръководител на тази администрация”, каза Абе, след като от финансовото министерство съобщиха за променените документи. „Извинявам се на всички”, добави той.

Коментари: 0