Юнкер: Британците не желаят страната им да излезе от ЕС

ЕК се ангажира да разгледа исканията на Лондон за реформи

Юнкер: Британците не желаят страната им да излезе от ЕС
204 ~ 1 мин. четене

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че на референдума за членството на Великобритания в ЕС британците ще гласуват да останат в Съюза. Според него, мотивът на премиера Дейвид Камерън за провеждането на референдума е да затвърди и да направи постоянно членството на Кралството.

„Брекзитът“ не е на дневен ред, той не е желан от британците“, заяви Юнкер в интервю за германския вестник Süddeutsche Zeitung и добави: „Камерън иска да закотви страната си за постоянно към Европа“.

Председателят на ЕК отказа да коментира какви реформи в ЕС би могъл да поиска Камерън, но добави: „Британците трябва да заявят какво желаят. Ще разгледаме исканията им със спокойствие“.

Той заяви, че не ЕК, а останалите страни-членки са тези, които трябва да отговорят на исканията на Лондон. „По този въпрос Комисията не е нито защитник, нито нападател“, каза Юнкер, използвайки аналогия с футбола. „Европейският Съвет и страните-членки са тези, които трябва да се занимаят със списъка с желания на британците“, добави той. Подкрепи Economic.bg