Юнкер: Великобритания трябва да поеме вината за Brexit без сделка

Преговорите за бъдещи търговски отношения ще бъдат значително усложнени, смята шефът на ЕК

Юнкер: Великобритания трябва да поеме вината за Brexit без сделка

Снимка: БТА

Великобритания ще бъде изцяло отговорна ако напусне Европейския съюз без споразумение. Това заяви председателят на Евопейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за немското издание Augsburger Allgemeine.

Той обясни, че с главният преговарящ за Brexit Мишел Барние правят всичко възможно за постигане на сделка, защото ако таква няма, това би било катастрофа за Великобритания и ЕС. 

"Главният ни преговарящ и аз правим всичко възможно, за да постигнем споразумение. Но ако накрая не успеем, отговорността ще е изцяло на британската страна", обясни шефът на ЕК. 

"Ние желаем и е необходимо да подпишем споразумение за свободна търговия с Обединено кралство. Но това няма да се случи така, както някои от Великобритания си представят", каза още Юнкер пред изданието.

По думите му преговорите за бъдещи търговски отношения между Великобритания и ЕС ще бъдат значително усложнени от безредния Brexit. 

"Ще искаме и трябва да подпишем споразумение за свободна търговия, но това няма да се случи просто така. Някои от търговските сделки, които подписахме в мандата ми, отнеха много години", посочи Жан-Клод Юнкер. 
Коментари: 0