Западна Европа спаси туристическия сезон в България

Данните на НСИ показаха ръст от 7.6% на чуждите туристи през август

Западна Европа спаси туристическия сезон в България

Снимка: Economic.bg/Архив

Големите западноевропейски икономики са спасили летния туристически сезон в България, поне това показват данните на Националния статистически институт. През август страната ни е била посетена от общо 1.3 млн. чужденци, което е ръст от 7.6% спрямо същия месец на миналата година. Агрегираните данни за трите летни месеца обаче показват лек спад от 0.1%, който се дължи на по-слабите юни и юли.

Разбивката по държави по показва, че сезонът е спасен основно от посетителите от западноевропейските държави. Най-голям ръст през август има от Австрия (132%), Ирландия (77%), Холандия (48%), Испания (41%), Хърватия (40%), и Великобритания (32%). Голямо нарастване на посещенията има от Гърция – 77%. След драстичния двуцифрен спад на румънските туристи през юни и юли, през август вече се наблюдава ръст от 8%.


Руските туристи продължават да намаляват, като през август спадът е 15.4%, а през юни и юли той достигна близо 20%.

Данните на НСИ показват също, че все повече българи предпочитат да пътуват в чужбина. През август броят им е нараснал с 8% спрямо същия месец на миналата година, а общо за трите летни месеца нарастването е също толкова, като броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка и отдих е надхвърлил 910 хил. броя.

Най-много пътувания има в посока Гърция и Турция, които представляват близо 40% от общия брой. Сред другите популярни дестинации за почивка са Германия, Австрия и Испания, показват данните на НСИ.
Коментари: 0