Юнкер: Връщането на смъртното наказание ще затвори вратата на Турция към ЕС

Връщането на наказанието чрез смърт в южната ни съседка става все по-вероятно

Юнкер: Връщането на смъртното наказание ще затвори вратата на Турция към ЕС
376 ~ 1 мин. четене

Повторното въвеждане на смъртното наказание в Турция ще доведе до прекратяване на преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС), заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за немския вестник Rheinische Post.

През последните месеци президентът Реджеп Тайп Ердоган често заявява, че е готов да предложи провеждане на референдум за смъртното наказание. Това е все по-вероятно, след победата му на проведеното на 16 април допитване до народа за увеличаване на правомощията му.

Според Юнкер, „ако въвеждането на смъртното наказание се окаже нещо повече от риторика, то ще е равнозначно на отказ на Турция от европейското семейство“. Това ще е равносилно на край на преговорите за влизане в ЕС, тъй като основа на нашата общност са уважението към демокрацията, правата на човека и международното право. Тези ценности изключват смъртното наказание”, каза Юнкер.

Въпреки съществуващите различия между Брюксел и Анкара, Юнкер изрази надежда, че в бъдеще отношенията ще станат по-близки. Според него, съдбата на Турция е тясно свързана с ЕС”. „Иска ми се и в бъдеще да бъде така”.

След референдума в средата на април Ердоган заяви, че „първата му работа” е да обсъди с премиера Бинали Йълдъръм и с председателя на опозиционната Партия на националистическото движение Девлет Бахчели въпроса за връщане на смъртното наказание, пише ТАСС.

Подкрепи Economic.bg