Южна и Северна Корея размениха списъци за срещите на роднини

Очаква се срещите да се проведат на 20-26 август в туристическия район Къмгангсан

Южна и Северна Корея размениха списъци за срещите на роднини

Снимка: БТА

572 ~ 1 мин. четене

Представители на Южна и Северна Корея са разменили списъци на жителите, които биха искали да се срещнат със своите роднини зад линията между двете страни, предават руски медии.

Южнокорейският клон на Международния комитет на Червения кръст предаде на севернокорейските власти списък от 250 души. От своя страна Северна Корея предаде списък с 200 потенциални кандидати за предстоящите срещи.

Списъците съдържат подробна информация за всеки от кандидатите и членовете на техните семейства. Сега страните ще проверят предоставените данни и ще разгледат всяка молба, за да установят дали близките на кандидатите са живи и дали искат да участват в тази среща.

До края на май броят на южнокорейците, които са подали искания за срещи със своите роднини от Северна Корея, надхвърли 130 000 души. При избора на кандидати хуманитарните работници са взели предвид фактори като възрастта на кандидатите, тяхната семейна история и здравословното им състояние.

Очаква се срещите да се проведат на 20-26 август в туристическия район Къмгангсан в КНДР.

За последен път Пхенян и Сеул организираха срещи на семейства, разделени в резултат на Корейската война през 2015 г. След тези срещи бяха прекратени заради влошаване на отношенията между Северна Корея и Южна Корея.

Подкрепи Economic.bg