Южнокорейският президент поиска мирен договор с Пхенян

Мун Дже-ин обаче подчерта, че Северна Корея трябва да се откаже от ядрената си програма

Южнокорейският президент поиска мирен договор с Пхенян

Снимка: БТА

Южнокорейският президент Мун Дже-ин поиска днес сключване на мирен договор със Северна Корея, за да се сложи официално край на войната между двете държави, написа AFP.

На пресконференция в южнокорейското президентство той заяви, че е време 65-годишното примирие да бъде увенчано с подписване на мирен договор, след като бъде обявен край на войната.

Мун подчерта обаче, че сключването на мирен договор изисква Северна Корея да се откаже от своите ядрена и балистична програми.

Президентът каза, че ако на срещите на върха между Северна и Южна Корея, а след това между КНДР и САЩ се договори ядрено разоръжаване на полуострова, няма да е трудно да бъдат нормализирани отношенията на Севера с другите две държави.

Той добави, че би могла да се осигури и международна икономическа помощ за Северна Корея.

Южнокорейски и китайски източници съобщават, че Ким Чен-ун е изразил склонност за осъществяване на ядреното разоръжаване. В замяна обаче американските войски ще трябва да се изтеглят от Южна Корея, а южнокорейците вече няма да имат защитата на американския ядрен чадър.

Вашингтон е непреклонен в желанието си за ядрено разоръжаване на Северна Корея, което разоръжаване да бъде необратимо и подлежащо на проверка.

Мун Дже-ин отбеляза, че Северна Корея показва на международната общност намерение за цялостно ядрено разоръжаване, но предупреди, че е рано да се говори за успех на диалога преди успех на срещата между севернокорейците и САЩ.

Коментари: 0