За Китай отлагането на американските мита не е достатъчно

Азиатската страна възнамерява да наложи контрамерки срещу САЩ, но ще продължи преговорите

За Китай отлагането на американските мита не е достатъчно

Снимка: БТА

704 ~ 1 мин. четене
Китай обяви планираните от САЩ мита върху вносни китайски стоки за 300 млрд. долара за нарушение на споразумения, постигнати от президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин. Така Пекин на практика сигнализира, че за него решението на Вашингтон от преди дни да отложи въвеждането на митата не е достатъчно, за да няма контрамярка от страна на азиатската държава, пише Bloomberg.

Според китайската държавна комисия за митата новите 10-процентни мита на САЩ са унищожили вероятността търговският спор между Вашингтон и Пекин да се реши чрез преговори. Въпросната комисия е отговорна Китай да налага контрамита на САЩ. Според нея азиатската страна „няма избор, освен да предприеме необходимите мерки, за да отвърне“.

Заради новата ескалация на американо-китайската търговска война индексите на европейските фондови борси се понижиха, както и цените на американските фючърси. Индексът Stoxx Europe 600 се понижи, както и американските държавни ценни книжа.

Тръмп обяви новите мина този месец, след което Китай замрази купуването на американски селскостопански стоки и позволи курсът на юана спрямо долара рязко да се понижи. Въпреки това главните преговарящи от Пекин и Вашингтон по-рано тази седмица проведоха телефонен разговор и САЩ отложи влизането в сила на някои от тарифите. Преговарящите също така са постигнали съгласие за нов разговор в рамките на идните две седмици. Според източници китайската делегация за преговорите по търговския спор със САЩ все още планират да пътуват до Вашингтон през септември за дискусии на живо.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg