За първи път жена ще ръководи Financial Times

Рула Халаф поема поста от Лайънъл Барбър

За първи път жена ще ръководи Financial Times

Барбър и Халаф

Снимка: Financial Times

Главният редактор на Financial Times Лайънъл Барбър се оттегля след 14 години на поста. Неговият досегашен заместник – Рула Халаф, ще го замени и така ще стане първата жена начело на британския вестник в неговата история, съобщава CNN.

Изданието обяви във вторник, че Барбър ще напусне след 34 години, прекарани на различни престижни позиции, включително като кореспондент във Вашингтон, шеф и редактор на бюрото в Брюксел. "Беше рядка привилегия и удоволствие да имам най-добрата работа в журналистиката", казва той в изявление.

FT бързо определи Халаф за свой нов главен редактор. Тя работи във вестника в продължение на 24 години и е заместник-главен редактор от 2016 г. По-рано тя следеше за чуждестранните новини и Близкия изток. „За мен е голяма чест да бъда назначена за главен редактор на FT“, казва тя и допълва: "Очаквам с нетърпение да надградя върху изключителните постижения на Лайънъл Барбър и съм благодарна за неговото менторство през годините".

Барбър преведе FT през период на дълбока несигурност за вестниците, след като читателите изоставиха печата и се мигрираха към онлайн изданията. През 2015 г. японската медийна група Nikkei закупи британската медия от предишния ѝ собственик Pearson. 

Цунео Кита, председателят на Nikkei, заяви в изявление, че Барбърr е „преобразил“ FT и се е ориентирал към „безпрецедентно сътрудничество между двата нюзрума“.

Барбър ще остане главен редактор до приключването на извънредните избори във Великобритания на 12 декември, предавайки поста на Халаф през януари.
Коментари: 0