Facebook: Щастлива да плаща повече данък в Европа

Зукърбърг е на посещение на Стария континент

Facebook: Щастлива да плаща повече данък в Европа

Снимка: БТА

Дигитален данък

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг планира да каже в реч в Мюнхен в събота, че компанията е „щастлива да плаща повече данък в Европа“, съобщават от Telegraph и BBC.

„Разбирам, че има недоволство за това как технологичните компании се облагат с данъци в Европа. Ние също искаме данъчна реформа и се радвам, че ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) гледа в тази посока. Искаме процесът на ОИСР да успее, така че да имаме стабилна и надеждна система напред. И ние приемаме, че това може да означава, че трябва да плащаме повече данък и да го плащаме на различни места под нова рамка“. Това гласи част от речта му, публикувана от BBC.

Европейските страни, включително Великобритания и Франция, разработиха планове да ударят технологичните гиганти като Facebook с по-високи данъци върху приходите, които генерират по места.

Въпросните корпорации съумяха през годините да сведат до минимум данъците, които плащат в Европейския съюз. Един от начините за това е прехвърлянето към държави с по-благоприятни закони, каквито са Ирландия и Люксембург.

Опитите на Франция и Великобритания да наложат по-големи данъчни тежести на големите технологични компании обаче доведоха до известни политически сблъсъци. САЩ заявиха, че това е дискриминиращ подход, насочен към американските компании.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се съгласи да се отложи прилагането на данъка от 3% върху приходите на големите технологични компании след заплахи от Доналд Тръмп, че САЩ ще налагат тарифи за френски стоки, включително вино и сирене.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън през декември застана зад дигиталния данък от 2% върху в страната, който по план трябва да влезе в сила през април 2020 г. През януари обаче ОИСР призова за „задържане“ на налога до сключването на международно споразумение по въпроса.

Миналия месец Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията и ръководител на дигиталната политика, заяви, че ако отделните държави-членки бъдат блокирани да въведат собствени данъци върху големите технологии, ЕС може да се намеси.

Коментари: 0